Широківська сільська військова адміністрація
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кримінальна відповідальність за шахрайство

Дата: 29.11.2021 11:35
Кількість переглядів: 679

Заволодіння чужим майном або придбання права на таке майно шляхом обману чи зловживання довірою – шахрайство.

Особливістю такого злочину як шахрайство є не просто заволодіння чужим майном або правом на таке майно, а заволодіння шляхом зловживання довірою потерпілого. Тобто, в момент, коли майно або право на майно переходило до особи, потерпілий не розумів, що втрачає таке майно або право на майно. Ще однією особливістю такого злочину є те, що потерпілий добровільно передає майно або право на майно.

Згідно ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України за шахрайство передбачена кримінальна відповідальність у виді обмеження волі на строк до 3 років.

Якщо ж шахрайство вчиняється повторно, або за змовою групою осіб, або завдає значної шкоди, згідно ч. 2 ст. 190 КК передбачається кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до трьох років.

Згідно ч. 3 ст. 190 КК шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Якщо шахрайство буде вчинено організованою групою, або завдана шкода буде в особливо великих розмірах (більше 10200 грн.), згідно ч. 4 ст. 190 КК України передбачена кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі строком від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Фото без опису

 

Якщо ви стали жертвою шахраїв, то негайно повідомте про це в поліцію за телефоном «102».

Поліція Станиці Луганської вкотре закликає громадян бути пильними та не піддаватися на провокації шахраїв!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора