Широківська сільська військова адміністрація
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З В І Т керівника Широківської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області за 6 місяців роботи, з 23 березня по 01 листопада 2021 року

Дата: 18.11.2021 14:38
Кількість переглядів: 974

Фото без опису


Скачати:


Загальна інформація.

      Указом Президента № 62/2021 від 19.02.2021 «Про утворення та реорганізацію військово-цивільних адміністрацій у Луганській області» утворено Широківську сільську військово-цивільну адміністрацію Щастинського району Луганської області (далі – Широківська сільська ВЦА).      Широківська сільська ВЦА здійснює повноваження Широківської сільської ради Станично-Луганського району Луганської області та її виконавчих органів на території сформованої Широківської сільської територіальної громади Щастинського району Луганської області, з адміністративним центром у селищі Широкий, до складу якої входять 6 територіальних громад: Гарасимівська, Красноталівська, Розквітненська, Талівська, Чугинська, Широківська. На території вказаних територіальних громад органами місцевого самоврядування були наступні сільські ради: Гарасимівська, Красноталівська (включая Талівську як ОТГ), Розквітненська, Чугинська, Широківська.

      Широківська сільська територіальна громада розташована в центрально-східній частині Луганської області та межує з півдня - Станично-Луганською ОТГ, з заходу - Нижньотеплівською ОТГ, з півночі - Біловодською ОТГ та на сході з Російською Федерацією.

      Загальна площа Широківської сільської територіальної громади складає 58179.6 га., з них: сільськогосподарські угіддя – 85%; ліси – 9%; землі водного фонду – 1,5%; інше – 6,5% .

      До складу Широківської громади входять чотирнадцять  населених пунктів: селище Широкий, селище Козачий, селище Степове, селище Талове, село Чугинка, село Гарасимівка, село Золотарівка, село Вільне, село Деркульське, село Золотарівка, село Красна Талівка, село Красний Деркул, село Благовіщенка та село Олександрівка.

     Загальна кількість населення громади – 7079 осіб, з них дітей до 17 років 732.

Історико-архітектурні пам’ятки Широківської сільської територіальної громади – 3, у тому числі: Свято-Благовіщенський храм, Свято-Іоано Предтеченський чоловічий монастир,  Народний музей історії села Чугинка, Заповідне урочище «Киселева балка».

 

Структура.

      З метою здійснення повноважень, покладених на Широківську сільську ВЦА відповідно до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» утворені відповідні структурні підрозділи та затверджено штатний розпис.

      Загальна чисельність штатних одиниць складає - 52   з них: апарат -12, відділ організаційної, кадрової діяльності, документообігу та контролю – 4, відділ юридичного забезпечення та комунального майна – 4, відділ соціального захисту – 6, відділ інфраструктури, житлово-комунального господарства та благоустрою – 4, відділ земельних ресурсів, кадастру та екологічної безпеки – 5, відділ звітності та бухгалтерського обліку – 4, служба у справах дітей – 3 та технічний персонал -10.

     Також до Широківської сільської ВЦА увійшли два структурних підрозділи, що є юридичними особами – це відділ фінансів – 4 од. та відділ освіти, культури, молоді та спорту – 14,5 од.

      Станом на 01.11.21р. у Широківській сільській ВЦА зайнято 60 штатних одиниць, з них  посадові особи місцевого самоврядування - 40. Залишається вакантними  10,5   посад у зв’язку з відсутністю відповідних кандидатів .

 

Відділ організаційної, кадрової діяльності, документообігу та контролю.

     Співробітниками загального відділу опрацьовано 1879 листів вхідної кореспонденції та 961 листів вихідної кореспонденції, усі надані в термін визначений законодавством.

      Видано 283 розпорядження керівника Широківської сільської ВЦА: з кадрових питань - 72, з питань основної діяльності – 211. Всі розпорядження керівника, що підлягають оприлюдненню, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», опубліковані на офіційному сайті.

     Окрім цього, була створена кадрова служба, яка у короткий термін забезпечила виконання законодавства при прийомі на працю до ВЦА:

-        розроблено положення про проведення конкурсів на заміщення вакантних посад та створена конкурсна комісія;

-        проведені 3 конкурси на заміщення вакантних посад;

-        оформлюються,  ведуться та обліковуються особові справи та трудові книжки працівників які приймаються на роботу до ВЦА;

-        здійснюється контроль за подачею декларацій;

-         надаються роз’яснення щодо правильного оформлення декларацій;

-        розраховується стаж, нараховуються надбавки та присвоєння рангів працівникам;

-        реєструються та обліковуються розпорядження керівника.

       Широківською сільською військово-цивільною адміністрацією в 2021 році приділяється увага щодо реалізації конституційних прав громадян на звернення і  виконання вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

         Розпорядженням керівника Широківськоїх сільської ВЦА   затверджений графік особистого  прийому громадян керівником ВЦА, а також графік виїзного особистого прийому громадян. Реєстрація звернень оформлюється  в спеціальному журналі обліку особистого прийому громадян, оформлюється спеціальна реєстраційна картка. Перед виїздом керівника до населених пунктів громади спеціалісти з місцевого розвитку оповіщають мешканців населених пунктів та проводять попередній запис громадян. На особистому прийомі громадян надійшло 15 звернень з них: питання з соціального захисту населення -10, земельні питання- 2, благоустрою-3. Виїзний прийом громадян тимчасово скасований із-за впровадження противо-пандимичних заходів.

     Розгляд звернень громадян у Широківській сільській ВЦА відбувається відповідно до Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в Широківській сільській військово-цивільній адміністрації Щастинського району Луганської області. До відділу надійшли 134 звернення. Звернення громадян які надійшли до відділу можемо розділити за наступними категоріями:  з земельних питань-105, з питань благоустрою - 5, соціального захисту - 12, колективні звернення - 3, звернень на гарячу лінію обласної державної адміністрації- 9,  з них розглянуто та  надано письмові  відповіді на 97 звернень, останні знаходяться у роботі у відповідних термінах. При підготовці відповідей на звернення громадян заявникам надається роз’яснення щодо порядку оскарження прийнятого рішення у разі визнання його заяви чи скарги необґрунтованою.

     Введено щотижневе планування роботи ВЦА  відділом налагоджено комунікацію з організаційним відділом облдержадміністрацій з питання щоденного інформування з питань суспільно-політичної та безпекової ситуації, яка склалася на території Широківської сільської  громади.

 

Відділ юридичного забезпечення та комунального майна.

    Юридичний супровід діяльності та вирішення питання комунального майна Широківської сільської ВЦА  забезпечує відділ з юридичного забезпечення та комунального майна.

     Першочерговим завданням було виконання вимог Закону України від 17.11.2020р. № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України  щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» ст. 7 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації».

     У зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України, на виконання відповідних законів України, згідно розпоряджень керівника Широківської сільської ВЦА № 13, 14, 15, 16 від 05.04.2021р. почалася реорганізація шляхом приєднання до Широківської сільської ВЦА чотирьох сільських рад: Гарасимівської, Красноталівської, Розквітненської, Чугинської. Інформація про перебування в процесі припинення цих сільських рад міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Все майно, права та обов’язки цих сільських рад 30.06.2021р. передано за актами приймання передачі до Широківської сільської ВЦА як до правонаступника. На даний час їх реорганізація не завершена у зв’язку з проведенням перевірок контролюючими органами.

     Широківська сільська рада в процесі реорганізації не перебуває у зв’язку з тим, що  розміщена в адміністративному центрі сформованої Широківської сільської територіальної громади. Відповідно до розпорядження керівника Широківської сільської ВЦА № 17 від 05.04.2021р. майно, яке перебуває у комунальній власності та на балансі Широківської сільської ради, за актом приймання-передачі від 30.06.2021р. передано в тимчасове управління Широківській сільській ВЦА як тимчасовому органу, якій здійснює повноваження Широківської сільської ради.

     На виконання п. 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на підставі прийнятих рішень Щастинської районної ради № 6/6 від 26.02.2021р., № 8/5 від 25.03.2021р., рішення Широківської сільської ради № 74/2 від 16.03.2021р., розпорядження керівника Широківської сільської ВЦА № 31 від 08.06.2021р. остання отримала від Щастинської районної ради Луганської області, як від правонаступника ліквідованої Станично-Луганської районної ради Луганської області за актами приймання-передачі від 30.06.2021р. об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території сформованої Широківської сільської територіальної громади (будівлі, транспортні засоби, інше майно).

     Прийнято права засновника 9 юридичних осіб, затверджено і зареєстровано їх статути в новій редакції, в тому числі:

  • 6 закладів загальної середньої освіти від Щастинської районної ради, як правонаступника Станично-Луганської районної ради;
  • 1 дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) від Широківської сільської ради;
  • 2 комунальних підприємства від Широківської та Чугинської сільських рад.

     Від Широківської сільської ВЦА передано в оперативне управління майно Відділу освіти, культури, молоді та спорту, який визначено органом управління, до сфери якого належать заклади освіти.

     З метою оптимізації мережі закладів освіти громади розпочато реорганізацію КЗ «Гарасимівський НВК Широківської СТГ» шляхом приєднання до  КЗ «Широківський ліцей Широківської СТГ».

     Також розпочато реорганізацію КП «Оазис» шляхом приєднання до  КП «Артіль» Широківської сільської ради.

     Одним з важливих напрямків роботи відділу було створення КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Широківської СТГ, до складу якого входять структурні підрозділи: 10 клубних закладів та 7 бібліотек.

     Відділом підготовлені документи для створення та державної реєстрації Служби у справах дітей Широківської сільської ВЦА, а також про зміну назви та затвердження Положень в новій редакції по Відділу фінансів та Відділу освіти, культури, молоді та спорту Широківської сільської ВЦА.

     За звітний період в Широківській сільській ВЦА зареєстровано 24 судових справи, з яких знаходяться в провадженні 13 позовів та 2 заяви про встановлення фактів. Позови подано фізичними особами про визнання права власності на спадкове майно, надання додаткового строку для прийняття спадщини. Крім судових справ, які розглядаються, судами ухвалено 9 рішень з аналогічних питань, з яких 6 рішень - про задоволення позовів та заяв, 3 рішення – про закриття проваджень.      

     Відділ здійснив роботу по погашенню в позасудовому порядку кредиторської заборгованості Широківської та Чугинської сільських рад перед ТОВ «Енера Схід» (за електроенергію), АТ «Укртелеком» (за послуги Інтернета), ТОВ «Луганськгаз Збут» (за природний газ), АТ «Луганськгаз» (за розподіл газу).

     З метою забезпечення теплом закладів освіти здійснено роботу по укладенню договору управління майном котельнь між КП «Теплосервіс» Станично-Луганської селищної СТГ та Відділом освіти, культури, молоді та спорту Широківської сільської ВЦА.

     Відділом ведеться робота по укладенню договорів оренди комунального майна по 2 будівлям через «Прозорро. Продаж».

     Постійно ведеться робота по розробці, погодженню розпоряджень керівника Широківської сільської ВЦА та проектів договорів і додаткових угод.

     Відділом здійснена робота по розробці, оформленню та укладенню колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом Широківської сільської ВЦА на 2021 – 2025 роки.

 

Відділ соціального захисту.

    Відділом соціального захисту Широківської ВЦА забезпечено виконання завдань та функцій відповідно до визначених повноважень.

    В жовтні поточного року відділом соціального захисту подано заявку щодо отримання модулів шифрування для підключення до крипто-мережі Мінсоцполітики та Програмного комплексу «ІІС «Соціальна громада».

    Розроблено цільові програми: надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги; надання пільг з послуг зв’язку та допомоги малозабезпеченим одиноким мешканцям громади.

     Спеціалістами відділу прийнято 284 заяви на призначення усіх видів соціальних допомог, 323 заяви на отримання субсидії. Паперові справи занесені до реєстру передання прийнятих документів, щодо призначення усіх видів субсидій та передані  до управління соціального захисту населення Щастинської РДА. Прийнято 2 заяви про надання матеріальної допомоги громадянам Широківської сільської ТГ.

     Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020  №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» проводиться робота по перерахуванню коштів для виплати  компенсації за січень-жовтень 2021 року 3 фізичним особам в сумі 10,0 тис. грн.

     Відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про охорону дитинства»  проводиться робота по відшкодуванню пільг за користування послугами зв’язку 3 пільговикам на загальну суму 1,0 тис. грн.

    З метою надання соціальних послуг вдома мешканцям Широківської громади укладено договір з Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Станично-Луганської селищної територіальної громади. Загалом дану послугу надають 8 працівників установи 77 громадянам.

 

Відділ інфраструктури, житлово-комунального господарства та благоустрою.

     Відділом інфраструктури, житлово-комунального господарства, економіки та благоустрою забезпечено виконання завдань та функцій відповідно до визначених повноважень.

    Проведено особистий прийом громадян – 29. Керівник та спеціалісти відділу взяли участь у  17 онлайн - семінарах, онлайн-конференціях, онлайн-навчаннях. Спеціалістами відділу обробляються та надаються відповіді на звернення громадян. Виконана підготовка 8 проектів розпоряджень керівника. Розроблено та затверджено Програму благоустрою населених пунктів Широківської територіальної громади на 2021-2022 роки. Затверджено План організаційних заходів і складу штабу з підготовки житлово-комунального господарства, об’єктів соціального призначення до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 років та сталого проходження опалювального сезону. Створено Комітет забезпечення доступності осіб із інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Проведено обстеження комунальних об’єктів, щодо відповідності вимогам чинних будівельних норм. Надано пропозиції керівникам установ та організацій, щодо створення для маломобільних груп населення безперешкодного доступу до житла, об’єктів соціальної сфери, закладів освіти, культури та інших об’єктів.

     Створено комісію та затверджено положення про комісію з питань бджільництва, попередження та фіксації масового отруєння бджіл, обліку фізичних осіб – власників пасік для отримання дотації за наявні бджолосім’ї на території Широківської територіальної громади. Проведено реєстрацію пасік, розташованих на території громади, та реєстрацію фізичних осіб, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації за бджолосім’ї по Широківській територіальній громаді. Зареєстровано 24 фізичних особи, загальна кількість бджолосімей склала 952, сума нарахованої дотації – 190 400 грн. Відомості на отримання дотації надані Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації.

     Створено та затверджено комісію з перевірки готовності теплових господарств об’єктів комунальної власності до роботи в опалювальний період 2021-2022 років. Складено акти готовності.

     Затверджено склад Робочої групи з розробки проекту Стратегії розвитку Широківської територіальної громади Щастинського району Луганської області та плану заходів з її реалізації на період до 2027 року.

     На даний час розробляється Стратегія розвитку громади, Програма соціального і економічного розвитку Широківської територіальної громади на 2022 рік та Програма розвитку малого підприємництва громади.

     За результатами розгляду заяви та документів, наданих КП «Теплосервіс» Станично-Луганської селищної територіальної громади, затверджено тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

      Протягом 2021 року здійснюється допомога благодійними фондами: Благодійна організація Фонд «Пролісок», Благодійний Фонд «NEW WAY», Програма ООН з відновлення та розбудови миру, організація «Лікарі світу Medicins du monde»:

-   благодійною організацією «Пролісок» ведеться ремонт сільської лікарської амбулаторії в с. Красна Талівка;

- благодійним Фондом «NEW WAY» виконано роботи по ремонту, реконструкції водопровідних мереж (комплекс будівельно-монтажних робіт з будівництва водонапірних башт Рожновського в с-щі Широкий – 2од. та комплекс будівельно-монтажних робіт з будівництва водонапірних башт Рожновського в с. Чугинка – 2од.);

-   від благодійного Фонду «NEW WAY» отримано 5км водопровідної труби для поточного ремонту водопровідної мережі, а саме у селищі Широкий по 7 вулицям (Новостройна, Садова, Центральна, Молодіжна, Миру, Водолазкіна, Стадіонна) виконано заміну водопровідної мережі сільським комунальним підприємством;

-   за Програмою ООН з відновлення та розбудови миру розроблена проектно-кошторисна документація з капітального ремонту адміністративної будівлі в с-щі Широкий для розміщення Центру надання адміністративних послуг;

- організацією «Лікарі світу Medicins du monde» придбано лікарняним закладам громади медичне обладнання, меблі.

    За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери з співфінансуванням з місцевого бюджету в розмірі 65,564 тис. грн. придбаний інвентар для спортивних майданчиків в с-щі Широкий та с. Чугинка.

    Для подальшої роботи складено Перелік об’єктів що потребують відновлення, реконструкції, поточного ремонту та інше….

     Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад за підтримки Світового Банку розпочинає реалізацію проекта «Залучення місцевих органів самоврядування до використання Порталу даних Мінреінтеграції». За результатами зустрічі розпочата робота по збору муніципальної статистики у чотирьох секторах: освіта, автомобільні дороги, соціальний захист, фізична культура та спорт та нанесення до інтерактивної карти. Наразі триває процес збору муніципальної статистики по кожній реорганізованій сільській раді.

       Благодійна Організація «Благодійний Фонд» АДРА Україна» розпочала безкоштовні перевезення мешканців Широківської територіальної громади за наступними маршрутами:

- с. Розквіт – с. Козачий – с. Широкий – с. Степове – смт. Станиця Луганська та в зворотньому напрямку;

- с. Благовіщенка – с. Талове -  с. Красна Талівка – с. Красний Деркул – с. Золотарівка – с. Гарасимівка – с. Широкий – смт. Станиця Луганська та в зворотньому напрямку.

    Ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ в межах смуг вулиць та доріг населених пунктів, на прибудинкових територіях, на пустирях в межах населених пунктів проводиться за рахунок бюджету Широківської сільської військово-цивільної адміністрації та підприємств, які ведуть свою діяльність на території громади.

     Ведеться організаційна робота щодо повного охоплення населення і установ громади послугою зі збору і вивезення твердих побутових відходів шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному сайті ВЦА та офіційній сторінці ВЦА в соціальній мережі Фейсбук. Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота і серед населення щодо правил поводження з відходами і необхідності укладення договорів на послугу з вивезення відходів, притягнення до відповідальності порушників правил благоустрою.

    На території Широківської територіальної громади веде свою діяльність комунальне підприємство: «КП «АРТІЛЬ» ШИРОКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ», основним видом діяльності якого є забір, очищення та постачання води.

    «КП «АРТІЛЬ» ШИРОКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» має дозвіл на спеціальне водокористування від 28.08.2020 року, виданий сектором у Донецькій та Луганській областях Державного агентства водних ресурсів України.

    Для вирішення питань працівники відділу співпрацюють з керівниками комунальних підприємств, установ, організацій всіх форм власності.

 

 

 

Відділ земельних ресурсів, кадастру та екологічної безпеки.

Протягом звітного періоду  опрацьовано, в рамках інвентаризації,  всі землі що увійшли до Широківської сільської ВЦА від реорганізованих сільських рад:

  • виявлено на землях реформованих КСП тимчасово незапитаних часток (паїв) на 962,9 гектар та підготовлено 36 розпоряджень з кінцевою метою для надання їх в оренду до витребування їх власниками, що наддасть бюджету додатково близько 2,0 млн.грн.;
  • видано 27 розпоряджень з надання дозволу з розробки землевпорядної документації ;
  • укладено 7 угод  - договорів оренди на земельні ділянки;
  • погоджено 1 проект організації території земельних часток (паїв) на 378,8 га кормових угідь;
  • надано 1 дозвіл на розробку проекту організації території земельних часток (паїв) на 19,6 га ріллі;
  • надано 72 ситуаційної схеми бажаного місця розташування земельної ділянки;

Виїзди за межами населених пунктів:

  • 3 виїзди для фіксування фактів самозахоплення ділянок, 1 випадок підтверджено та матеріали передано правоохоронним органам;
  • 7  уточнення межі.

    Замовлення НГО у ЦНАПі – 21(онлайн), реєстрація прав комунальної власності – 16 ділянок.

     Ведеться робота з проведення інвентаризації водних об’єктів Широківської територіальної громади за погодженням Держводагенства  (Регіонального офісу водних ресурсів з залученням їх спеціалістів). Розпорядженням утворена інвентаризаційна комісія. Мета - оцінка  санітарного  стану  водних  об’єктів, та розміщених  на них гідротехнічних  споруд (ГТС), фактичної кількості їх на  території Широківської сільської територіальної громади, наявність  правовстановлюючих  документів та їх відповідність вимогам чинного  законодавства, отримання висновків про можливість  підвищити  ефективності використання  водних  об’єктів, поліпшити  їх екологічний  стан та поповнити  місцевий бюджет надходженнями  від орендної плати.

     На виконання заходів щодо облаштування державного кордону в межах Луганської області (приблизна протяжність по ВЦА 82,5км), для їх практичної реалізації, був здійснений обмін даними по 151 земельній ділянці, сформованим та іншим розташованим вздовж лінії державного кордону безпосередньо в 30-50 метровій зоні.  Надано прикордонній службі України інформацію по користувачам та власникам цих ділянок. Проведена особиста зустріч керівника з громадянами на зборах в селах Благовіщенка, Талове, Красна Талівка. Отримано 55 заяв – претензій на відсутність запропонованого механізму обміну відібраних площ чи компенсації, та за який кошт будуть впорядкуються зміни в землевпорядній документації. На вимогу заявників, щодо залучення до вирішення проблеми вищого керівництва, заяви спрямовані керівництву Третього Прикордонного Загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса. Разом з прикордонною службою вироблено порядок доступу до водойм за попереднім погодженням списку громадян з контактною інформацією та інше. Також узгоджені картографічні матеріали відображення місць громадських пасовищ де можливий випас сільськогосподарських тварин.

    Робота з наповнення бюджету зі сплати податків та за оренду:

  • відпрацьований список зі сплати земельного податку фізичними особами по свій громаді та неодноразово корегувались нарахування в ЦОП Станично-Луганської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Луганській області;
  • 732 особи повідомлені про наявну прострочену заборгованість за платіжками земельного податку;
  • 271 надана допомога громадянам, щодо заповнення податкової декларації та сплати ПДФО після прострочи терміну.

    Проведені робочі наради з роз’яснення на території Широківської ВЦА, щодо сплати земельного податку, орендної плати та ПДФО. Неодноразова видача копій рішень щодо ставок земельного податку, орендної плати. Неодноразове надання роз’яснень законодавства громадянам у сфері земельних відносин. Постійний облік користування землями с/г призначення (власність, оренда, тимчасові угоди).

    Робота щодо формування земельних ділянок державної власності для подальшої їх передачу у комунальну, розпочато наприкінці 2020 року сільськими радами що на тепер реорганізовані.

     Ведеться підготовка переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності їх формування та реєстрація, право оренди яких буде виставлятися на земельних торгах у формі аукціону окремими лотами у 2021-2022 роках на території Широківської сільської ВЦА. Відпрацьовується план проведення земельних торгів. Триває вибір суб’єкту надання відповідних електронних послуг (платформа) та укладання договору.

     Відпрацювання розроблення меж населеного пункту с. Розквіт; генеральних планів с. Широкий, с. Красна Талівка, та внесення пов’язаних витрат до видаткової частини бюджету на 2022 рік

     В межах боротьби з карантинною рослинністю та будяками ініційовані ліквідаційні заходи, після рейдів з визначення локалізації амброзії полинолистної, було залучено 4 одиниці тракторної техніки з навісним обладнанням (косарка роторна), обстежено території населених пунктів: с.Широкий близько 90 га., в с.Розквіт – 70 га., в с.Чугинка – 135 га., в с.Талове – 68 га., с.Красноталівка – 67 га., с.Гарасимівка – 77 га. та застосовані  механічні методи ліквідації амброзії, обкошено 26 км. узбіч  доріг, на територіях близько 10 га. -  пустирях та безхазяйних ділянках в т.ч. присадибні, біля покинутих господарями будівель проведено скошування.  Також організована та проведена робота зі скошування рослинності та виривання рослин амброзії з корінням, біля зупинок громадського транспорту, територій  шкіл, дитсадочків, амбулаторій та ФАПів  на площі 17,5 га.

 

Відділ звітності та бухгалтерського обліку.

   Станом на 01.11.2021 відділом проведено процедуру прийняття до комунальної власності Широківської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області  майна (майнових прав),  земельних ділянок, окремого індивідуально визначеного майна, правовстановлюючих документів на нерухоме майно, земельні ділянки, технічної документації  установ, закладів та підприємств у встановленні терміни та з дотримання встановлених процедур.

     Забезпечуються всі необхідні платежі та виконуються всі фінансові зобов’язання. 

     При проведенні закупок обов’язково використовується програма «Прозоро», так  проведено  тендер на закупку:

  • комп’ютерне обладнання;
  • природний газ;
  • бензин та диз.паливо;
  • електроенергію;
  • вугілля;
  • широкосмуговий Інтернет.

Всього проведено  договорів  через   площадку  «Прозоро» -  57.

 

Служба у справах дітей.

         З метою забезпечення соціального захисту дітей, їх законних прав та інтересів, які охороняються законом, запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, недопущення вчинення домашнього насильства та правопорушень, 22 вересня 2021 року розпорядженням керівника Широківської сільської військово-цивільної адміністрації №139 було створено Службу у справах дітей (далі Служба). 30 вересня 2021 року було проведено державну реєстрацію створення юридичної особи.

        На первинному обліку у  Службі  знаходяться 22 дитини, що мають статус сироти та дітей позбавленої батьківського піклування. Також під контролем знаходяться 2 дитини позбавленої батьківського піклування, які на первинному обліку знаходяться на іншій території та на теперішній час проживають на території Широківської громади.

        З метою забезпечення належного провадження діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини 22 жовтня 2021 року було створено комісію з питань  захисту прав дитини Широківської сільської військово-цивільної адміністрації (Розпорядження №196).

        Для швидкого реагування на факти вчинення домашнього насильства та правопорушень було налагоджено взаємозв’язок між Службою  та  закладами освіти Широківської громади.

         Протягом жовтня було здійснено 2 рейди «Сім’я», щодо контролю за дотриманням прав дітей та виявленню дітей які опинилися у складних життєвих обставинах. На даний час на обліку дітей СЖО (складні життєві обставини) немає.

         25 жовтня було затверджено Програму соціально-правового захисту дітей на 2022 рік. Обсяг фінансування Програми становить 179 тис. грн.

         Проблемними залишаються питання поліпшення житлових умов  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 23 років. На обліку  у Службі по Широківській сільській ВЦА перебуває 4 громадянина цієї категорії. В процесі розробки  Програма забезпечення житлом дітей-сиріт  Широківської сільської ВЦА.

 

Відділ фінансів.

   Джерелами надходжень бюджету Широкивської сільської ВЦА є власні надходження загального та спеціального фондів та міжбюджетні трансферти.

   Доходна частина загального фонду бюджету громади, без урахування офіційних трансфертів, за 9 місяців 2021 року виконана в сумі 16584954,00 грн, або 104,5 % до плану,  перевиконання  склало 709354,00грн.

У розрізі податків ситуація виглядає так:

  • відповідно до плану «Податок та збір на доходи фізичних осіб» становив 7989000,00 грн. фактично надійшло 8861463,00 грн., або 110,9%. Також цей податок є першим по вагомості джерелом надходжень до загального фонду бюджету громади та складає 53,4 % в загальному обсязі надходжень. Основними платниками за звітний період стали: Пограничний загін та бюджетні установи Широківської сільської громади;
  • податок на майно в загальній сумі доходів займає  23,9% і знаходиться на другому місці. Плата за землю, яка є складовою податку на майно, отримана у сумі 3859159,00 грн; 
  • на третьому місці наповнення місцевого бюджету є  «Єдиний податок» (в загальному обсязі доходів 21,8 %). Який отримано у сумі 3621010,00 грн.  Єдиний податок розраховано на підставі фактичних надходжень 2020 року з врахуванням затверджених на 2021 рік ставок. Основними платниками цього податку є сільськогосподарські підприємства;
  • податок «Рентна плата за користування надрами» за звітний період отримано у сумі 46411,00 грн, при плані 13850,00грн. Перевиконання склало 32561,00грн. Платником цього податку є ПАТ «Укргазвидобування». Планування надходжень рентної плати орієнтувалось на фактичні надходження минулого року та було погоджено з державною податковою службою у Станично-Луганському районі та самим платником;
  • внутрішні податки на товари та послуги отримано у сумі 94508,00 грн., у т.ч: від реалізації підакцизних товарів – 94508,00 грн;
  • до групи доходів  «Інші надходження» надійшло 867 грн (адміністративні штрафи); 
  • плата за надання адміністративних послуг отримана у сумі 369,00 грн. при плановому показнику 1200,00 грн. Безпосередньою причиною невиконання плану стало відсутність в штаті адміністратора до вересня 2021 року;
  •  державне мито надійшло у сумі 1980,00 грн.;
  • за казначейським звітом до спеціального фонду громади без планових показників надійшло 2332,00 грн.;
  • екологічного податку за звітний період надійшло 2332,00 грн.

    Видаткова частина бюджету Широківської територіальної громади за 9 місяців 2021 року виконувалась згідно  розпису прийнятого розпорядженням керівника ВЦА від 16.04.2021р. Касові видатки за звітний період  склали  32756199,00 грн. по загальному фонду та 75586,00 грн. по спеціальному фонду.

   На фінансування видатків «Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської рад»  витрачено 7048974,00  грн. (загальний фонд). Видатки направлені на фінансування заробітної плати з нарахуваннями всім реорганізованим сільським радам та спеціалістам ВЦА та на придбання бензину,  дизпалива, канцелярських товарів, оплату електроенергії та оплату послуг (крім комунальних).

  «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку» - касові видатки не проводились.

  «Інші виплати населенню» - не проводились.

   Видатки спеціального фонду: перерахована субвенція обласному бюджету у сумі 73586,00грн. на придбання ноутбуків та облаштування 2-х дитячих майданчиків.

    По функції «Керівництво і управління у відповідній сфері у містах (місті Києві), селищах, селах, територіальних громадах» проведені касові видатки по загальному фонду у сумі 1377075,00 грн. на фінансування відділу фінансів та відділу освіти селищної ради.

   Видатки на освіту за 9 місяців 2021 року по загальному фонду склали 22447040,00 грн. Видатки були направлені на виплату заробітної плати з нарахуваннями та оплату за отримані енергоносії, продукти харчування, оплата пректно-кошторисної документації для протипожежної обробки дахів та встановлення протипожежної сигналізації.

     Видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення не фінансувались.

     По коду «Культура та мистецтво»  було профінансовано заробітну плату з нарахуваннями 461802,00 грн.

     На оплату комунальних послуг  первинної та вторинної медицини, утримання архіву, музикальної школи та виплату заробітної плати робітникам центру соціального захисту населення згідно укладених договорів та розрахунків  з Станично-Луганською селищною ОТГ за КФК «Інші субвенції з місцевого бюджету» надана субвенція у сумі 2562167,00грн.

     Згідно казначейського звіту станом на 01 жовтня  2021 року заборгованість по загальному та спеціальному фондам селищної громади відсутня.

 

Відділ освіти, культури, молоді та спорту.

     У червні Широківська громада ввійшла до складу засновників  всіх закладів освіти та забезпечила процес оптимізації та трансформації освітньої мережі.

     До мережі закладів освіти Широківської селищної територіальної громади входять 5 закладів загальної середньої освіти, де здобувають освіту у 2021-2022 навчальному році 521 учень (денна, заочна, екстернатна форма навчання), 3 дошкільні підрозділи та 1 дитячий садок. У двох закладах загальної середньої освіти (Широківському та Чугинському ліцеях) впроваджено інклюзивну освіту для 19 учнів.

     У закладах загальної середньої освіти працює 82 педагогічних працівника, з них 9 педагоги пенсійного віку, з якими укладено строковий договір.

    Організація підвезення учнів та вчителів, що знаходяться поза межею пішохідної доступності, здійснюється 5 шкільними автобусами. Розроблено та затверджено маршрути слідування шкільних автобусів до закладів загальної середньої освіти. З місцевого бюджету на підвіз виділено 1 031 164 грн, що складає річну норму для підвезення здобувачів освіти.

    В поточному році заклади освіти Широківської сільської ВЦА було перейменовано та кожен з них забезпечено новою печаткою та штампом за кошт громади. На ці потреби було виділено 10 000 тис. грн.

    В 2021 році у зв’язку з оптимізацією мережі навчальних закладів в Широківській територіальній громаді було прийнято рішення щодо припинення (реорганізації шляхом приєднання) одного навчального закладу (КЗ «ГАРАСИМІВСЬКИЙ НВК») з причини недостатньої кількості учнів (19 здобувачів освіти) на момент припинення діяльності закладу та брак кваліфікованих фахівців - педагогів. Учні закладу продовжують здобувати освіту в комунальному закладі «ШИРОКІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ШШИРОКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ЩАСТИНСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ» куди здійснюється їх підвіз на шкільному автобусі. Педагогів, що виявили бажання продовжувати свою педагогічну діяльність, було переведено до КЗ «ШИРОКІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ» та забезпечено повним педагогічним навантаженням. Іншим працівникам  навчального закладу, що призупинив свою діяльність, буде здійснено  усі виплати, передбачені чинним законодавством, вони були попереджені про наступне вивільнення, яке набере чинності 15 грудня 2021 року після чого робітники школи  стануть на облік до Центру зайнятості. Будівля навчального закладу знаходиться під цілодобовою охороною.

     З метою поліпшення навчально-матеріальної бази закладів освіти було   проведено поточні ремонти всіх закладів освіти, на що з місцевого бюджету виділені кошти на будівельні матеріали, сума цих коштів складає 72 076,00 грн.

    З метою створення умов для збереження здоров’я, підвищення рівня організації харчування, забезпечення учнів та вихованців раціональним і якісним харчуванням у громаді затверджена Програма харчування дітей в закладах освіти Широківської сільської територіальної громади. Відділ освіти, культури, молоді та спорту Широківської сільської ВЦА та керівники закладів освіти забезпечують координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить, організацію харчування учнів, в тому числі дітей пільгових категорій відповідно до вимог чинного законодавства України. Безоплатним гарячим харчуванням забезпечені учні 1-4 класів та діти пільгових категорій відповідно до чинного законодавства.

     Загальна кількість дітей, які харчуються – 427 учня в школах та
76 у дитячих садках. Вартість харчування на одну дитину визначено у сумі
25,00 грн. На харчування дітей  було виділено 241 300 грн.

     Проведено щорічний профілактичний медичний огляд працівників закладів освіти, на сьогоднішній день провакциновано 87 відсотків педагогічних працівників та технічного персоналу навчальних закладів Широківської сільської територіальної громади. Не були щеплені  ті співробітники, у яких є протипоказання до вакцинації.

     Також було здійснено лабораторні дослідження води та продуктів харчування на відповідність Держстандартам. Головним управлінням Держпродспоживслужби проведені перевірки закладів освіти з метою недопущення погіршення умов харчування та посилення контролю за організацією харчування здобувачів освіти.

      Особлива увага органів місцевого самоврядування приділяється забезпеченню вимог ДСНС щодо закладів освіти громади, оскільки безпека та відповідальність за життя та здоров’я здобувачів освіти та працівників навчальних закладів є пріоритетним напрямком.

      В навчальних закладах Широківської сільської територіальної громади за кошт місцевого бюджету було здійснено ряд заходів щодо пожежної безпеки, а саме було здійснено вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій горищних приміщень в 4 закладах освіти, що потребували даного виду робіт. На вогнезахисну обробку було витрачено 154 138, 00 грн. Окрім того також за кошт місцевого бюджету було замовлено проекти на придбання та встановлення пожежної сигналізації в 5-ти закладах освіти нашої громади, сума, що була задіяна для реалізації даного виду діяльності складає  800 000, 00 грн. В листопаді 2021 року в  2 -х закладах освіти буде завершено монтаж пожежної сигналізації, в 3-х – продовжено роботу з закупівлі  та монтажу даного обладнання.

      Сезон опалювання навчальних закладів, що підпорядковані Широківській сільській ВЦА розпочався . Три заклади освіти опалюються природним газом, для цього було укладено договір з  комунальним підприємством «Теплосервіс» Станично-Луганської СТГ, один заклад дошкільної освіти опалюється також природним газом, але іншим постачальником - ТОВ «Нафтогаз Трейдінг», з яким також було укладено договір. Два навчальних заклади користуються твердопаливним опалюванням, Широківською сільською ВЦА було закуплено у достатній кількості деревини та вугілля на суму  954 160, 00 грн. В наступному 2022 році в Комунальному закладі «КРАСНОТАЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ШИРОКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ЩАСТИНСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ» буде встановлено сучасну стаціонарну котельню, бюджет якої становить 2,700 000 млн. грн., кошти, які уже виділені з місцевого бюджету громади.

     Активно впроваджується реформа «НУШ» для закладів загальної середньої освіти. Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року має на меті створення, зокрема, сучасного освітнього середовища, яке забезпечить необхідні умови, засоби і технології для навчання учнів, вчителів і батьків. З огляду на це, підтримка і розвиток матеріально-технічної бази закладів освіти є однією з основних умов успішного здійснення навчального процесу.

     Одним з пріоритетів роботи відділу освіти, культури, молоді та спорту Широківської сільської ВЦА є питання забезпечення доступу до якісних освітніх послуг дітей. Так, в цьому році заплановано субвенції:

  • на засоби навчання та обладнання НУШ 50,500 грн та виділено співфінансування з місцевого бюджету на суму  5, 500 грн;
  • на придбання меблів для НУШ заплановано субвенції на суму 40360 грн, виділено співфінансування на суму 4036 грн;
  • для комп’ютерного обладнання заплановано субвенції на суму 135,000 грн, співфінансування  виділено 13,500 грн.
  • курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників виділено субвенції – 74, 626 грн.

     Всього виділено субвенції на суму 313,116 грн та співфінансування на 22,592 грн.

     Основним моніторингом якості освіти залишається зовнішнє незалежне оцінювання. Учні Широківської сільської територіальної громади проходили зовнішнє незалежне оцінювання у пунктах тестування. Відділом освіти, культури, молоді та спорту організовано підвезення випускників шкільними автобусами до визначених пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання та  було забезпечено відповідний педагогічний супровід учнів. Завчасно замовлено необхідну кількість документів про освіту та видано учням без затримки.

     Особлива увага приділяється удосконаленню професійної підготовки педагогічних працівників закладів освіти Широківської територіальної громади. Одним із провідних аспектів у роботі із забезпечення високого методичного й професійного рівня діяльності педагогічного колективу є підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Реалізація цієї мети відбулась шляхом курсової підготовки на базі Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. З метою професійного самовдосконалення педагогічних кадрів, організовано курси підвищення кваліфікації, які мають пройти 68 педагогічних працівників та 34 вчителя підвищать свій професійний рівень за кошт громади, сума складає 24 000 грн.

    Для підвищення кваліфікації вчителів НУШ 5-11 класів закладів загальної середньої освіти було витрачено суму субвенції 42 500 грн.

     Наразі проводиться підготовка до конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора КЗ «ШИРОККІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ШИРОКІВСЬКОЇ СТГ» та КЗ «РОЗКВІТНЕНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ШИРОКІВСЬКОЇ СТГ».

    Для організації та проведення вітальних заходів педагогічних працівників закладів освіти Відділом освіти, культури молоді та спорту виплачена до свята за рахунок освітньої субвенції щорічна винагорода  в розмірі 100 % посадового окладу згідно ст. 57 Закону України «Про освіту».

    Для задоволення культурних, естетичних та духовних потреб населення в Широківській територіальній громаді було створено КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» із 10 структурними підрозділами та 7 сільських бібліотек. Всі 18 установ перебувають в комунальній власності Широківської ВЦА і на теперішній час використовуються за цільовим призначенням.

    Робота Відділу продовжувалась в руслі реалізації молодіжних та спортивних заходів, а також в напрямку розвитку фізичної культури Щастинської територіальної громади. Так до Дня Незалежності України та до Дня Державного прапору з метою належної організації святкування заходу відділом придбано повітряні кульки та квіти, державні прапори для державних установ та організацій.

      На території Широківської громади діють 25 гуртків. 212 учасників гуртків приймають активну участь у конкурсах, святах та заходах. За період з квітня по жовтень Красноталівський сільський будинок культури та мешканка селища Широкий приймали участь у XIII Всеукраїнському фестивалі – конкурсі народної творчості аматорських колективів та виконавців «Слобожанський спас». У бібліотеках для мешканців громади проводяться тренінги, акції та художні майстер - класи.

      Протягом звітного періоду проведено 42 масових заходи, на яких були присутні 2 214 осіб, а також 4 заходи присвячених Дню захисників та захисниць України, що проводились онлайн.

      За цей час проведено значну кількість заходів -  це розважальні програми для дітей, тематичні виступи, театрально-конкурсні програми, святкування державних, професійних свят, урочисті та святкові програми. Під час святкування в громаді проводяться: святкові концерти, фестивалі, флешмоби.

28 червня 2021 року з нагоди Дня Конституції та дня молоді відбулися спортивні змагання на яких були присутні 80 осіб.

     24 серпня 2021 року з нагоди ювілейного святкування Незалежності України у селищі Широкий за сприянням Широківської ВЦА відбулися змагання з футболу, волейболу та настільного тенісу серед команд з різних сіл громади та військовослужбовцями на яких були присутні 120 осіб.

 

Адміністратор.

     Адміністративні послуги на території Широківської громади надаються з вересня 2021 року адміністратором ВЦА. Затримка відбулася у зв’язку з складною процедурою затвердження штатного розпису з боку штабу ООС.

    За вересень - жовтень населенню Широківської громади видано: про реєстрації місця проживання особи - 98 довідок, про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/ будинку осіб - 323 довідки,  на пічне опалення - 17 довідок, різного змісту - 29 довідок та інші питання.

    Також надаються консультації особисто, в телефонному режимі та електронною поштою.

    Адміністратором ВЦА своєчасно подає звітність до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Щастинської РДА  про виборців, які зняті з реєстрації за місцем вимоги, про громадян України зареєстрованих за місцем проживання, яким виповниться 18 років, та про найменування та перейменування вулиць та провулків, присвоюванню номерів новим будинкам та змін нумерації існуючих будинків. А також звітність до Головного управління статистики у Луганській області про зняття з реєстрації місця проживання осіб та про реєстрацію місця проживання осіб.

     Широківська сільська ВЦА  працює над розширенням переліку своїх адміністративних послуг та планує створення самостійного ЦНАП.  Так укладені договори з благодійним фондом щодо ремонту приміщень для цієї мети. Проводиться робота з пошуку відповідних кадрів.

 

Цивільний захист, оборонна робота, облік військовозобов’язаних, запобігання  та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій.

    Утворена  місцева комісія з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій якою  розроблено план роботи на 2021 рік.

Проведено  засідання та прийняті рішення відносно  питань:

  • підготовки та сталого проходження пожежонебезпечного періоду у 2021 році;
  • затверджено програму створення та використання матеріальних резервів для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків на території Широківської сільської  територіальної  громади на 2021 рік;
  • затверджено план заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2021 року;
  • розроблено план заходів щодо посилення пожежної безпеки в період збирання, зберігання та переробки нового врожаю 2021 року.

    З метою якісного планування  та належного проведення евакуації населення Широківської сільської територіальної громади у разі загрози  або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та у особливий період утворена місцева евакуаційна комісія, затверджено її склад та розроблено положення. Розроблений та затверджений встановленим порядком план евакуації населення, затверджені збірні та приймальні пункти, маршрути евакуації в межах кожного населеного пункту.

    За вимогою Щастинського РТЦК та СП проведено оповіщення призовників які підлягають призову до збройних сил України в квітні – червні, жовтні- грудні 2021 року, зареєстрованих та які проживають на території Широківської сільської територіальної громади. На теперішній час ведеться робота по належній організації  приписки до призивної дільниці громадян 2005 року народження. Також проводиться робота по виявленню та взяттю на  військовий облік громадян які відносяться до категорії військовозобов’язаних.

    В жовтні 2021року спеціалістом  по запобіганню та ліквідації надзвичайних ситуацій було прийнято участь  у імітаційних навчаннях з дій під час та протидії стихійним лихам та надзвичайним ситуаціям природного, техногенного характеру які проводили представники Програми розвитку Організації об’єднаних націй.

 

Підсумковий аналіз.

     Керівник Широківської сільської ВЦА Штиров О.С. був призначений 23 березня 2021 року відповідно термін роботи, взагалі всієї ВЦА склав 6 місяців.

Беручи до уваги вище написане, за цей короткий період роботи  вдалося створити діючий, професіональний колектив. Вкластися в становленні законодавством терміни при ліквідації та реорганізації сільських рад, організувати бюджетний процес, забезпечити виплату, у повному обсязі, заробітної плати та інших соціальних виплат працівникам бюджетних установ, провести прийом комунального майна від районних структур та  перевести  усі комунальні установи на штатний режим роботи.

      В подальшому діяльність Широківської сільської ВЦА буде спрямована на створення сприятливих умов для збалансованого та стабільного розвитку всіх галузей економіки, забезпечення належного рівня життя мешканців громади, задоволення їх потреб, додержання прав і свобод.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора