Широківська сільська військова адміністрація
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як бути хорошим батьком. Покрокова інструкція

Дата: 22.10.2021 14:23
Кількість переглядів: 942

«Я ніколи не хотів мати дітей. Абсолютно. У мене не було ніяких страхів у стилі «а раптом я не зможу стати хорошим батьком». Я не збирався ним ставати. Не хотів міняти веселе і спокійне життя, на світ підгузків і дитячого плачу. Принаймні, так я собі уявляв це ваше батьківство», — згадує Скот Келбі.  Пізніше він написав цілу книгу – «Страх батьківства». Це незвичайна розповідь про свої побоювання і страхи ставати батьком, і про те, як він їх подолав. Один з уривків цієї книги — десять порад про те, як стати кращим батьком. Комусь ці поради здадуться очевидними. Але для суспільства, в якому багато чоловіків виросли без батьківської підтримки в дитинстві, такі інструкції дуже цінні. Особливо – від чоловіка.

1. Не намагайтесь бути найкращим татом. Гарне батьківство починається не з того, що ви вмієте сповивати дитину, міняти підгузок або збирати Lego. Хороший батько виходить з хорошого чоловіка. З залученості в турботу про немовля. Якщо ви насправді хочете стати хорошим батьком, зробіть все, щоб стати найкращим чоловіком, тому що саме такі чоловіки стають хорошими батьками. Дитина потребує будинку, повного любові і турботи. Зробіть все, що ви можете, щоб ваш шлюб був міцним. Гарне батьківство виявиться просто наслідком, це перевірено.

2. Як можна швидше починайте жити так само, як ви жили до народження дитини. З першою дитиною всі ніби з розуму сходять. Сидять вдома місяцями, думаючи «а раптом на вулиці з дитиною щось трапиться». Що з ним може трапитися? Це дитина, а не кришталевий сервіз. Через два тижні після пологів постарайтеся з дружиною знову вести таке ж життя, як і раніше. Немовлята дуже легко переносять подорожі. Ресторан, шопінг, літак – беріть дитину з собою, не відмовляйте собі в тому, що ви робили до її народження. Один раз спробувавши, ви помітите, що в цьому немає нічого страшного. Так, з дитиною все інакше, але не настільки, як зазвичай здається молодим батькам. Важливо знову відчути себе парою, тому що сидіння безвилазно в чотирьох стінах може обернутися великим стресом.

3. Дайте матері особистий час. Я б збрехав, якби сказав, що для дитини тато настільки ж важливий, як і мама. Жінки краще знають що робити з цим крихітним створінням, і їм значно важче ніж нам. Саме тому так важливо дати дружині як можна більше перерв. Їй потрібен особистий час, але часто вона настільки захоплена новими для себе клопотами, що може забути подбати про себе. Поносіть дитину, погуляйте з нею, відправте дружину в гості до своєї мами або запросіть маму до вас додому. Найміть няню, якщо доходи вам дозволяють. Якщо вона хоче сходити в магазин, в кіно з подружками – створіть їй для цього умови. І вона відпочине, і ви проведете час з дитиною. Пам’ятаєте, я казав, що хороший батько виходить з хорошого чоловіка? А хороший чоловік стежить за тим, щоб його дружина не вигоріла емоційно від постійної турботи про дитину.

4. Допомагайте заколисувати дітей ночами. Це не найвеселіший спосіб провести час, але потім ви будете пишатися собою. Немовлята іноді плутають день з ніччю, очікуючи повної уваги в ті години, коли дорослі зазвичай сплять. Якось ми з дружиною міняли підгузок дитині. 4.00 ночі, ми обидва втомлені, дитина кричить, у нас обох уже немає сил заспокоювати її. І в якийсь момент ми подивилися один на одного і засміялися. Це було щось подібне до істеричного реготу. Поки ми сміялися, малюк раптом перестав плакати. Ми одягли йому новий підгузок, поклали в його ліжечко і він тут же заснув.Ви хотіли б кілька разів за ніч підніматися до дитини знаючи, що ніхто вам не допоможе? Зрозуміло, що моя дружина теж не хотіла. Так, це все дуже важко, але я сказав, що діти – це прекрасно. Я не казав, що це легко.

5. Будьте ніжним з дитиною. Дітям потрібна любов, але до певного віку вони не розуміють значення цього слова. Ви можете замість слова «любов» говорити все, що завгодно, хоч «синхрофазатрон», дитина все одно не побачить різниці. Вона розуміє мову дотиків, обіймів, поцілунків. Загалом-то, саме так люди виражають свою любов, але батьки іноді вважають таке вираження почуттів недоречним. Забудьте про ці стереотипи. Дитині завжди потрібно відчувати, що її люблять і у вас є всі можливості для цього. Саме така дитина стає щасливою. І радісно біжить вам назустріч і застрибує на руки. Вираз кохання – це те, про що ви ніколи не пошкодуєте в майбутньому. Ви завжди можете потріпати його по волоссю під час прогулянки, міцно обійняти перед виходом до школи або поцілувати в чоло. Часто це говорить більше, ніж слова.

6. Поводьтеся з дитиною так, як ви б хотіли, щоб з вами поводилися у вашому дитинстві. Згадайте про те, як виховували вас. Як ваш батько висловлював свою любов до вас? Або як не висловлював. Як заохочував, або карав. Якщо у вас був хороший батько, то у вас є прекрасна можливість продовжити добру традицію. Якщо був поганим – тепер ви можете виправити цю несправедливість тим, що будете більш люблячим, турботливим, залученим до життя своєї дитини. Це ваш шанс показати своєму батьку і всьому світу – ось що значить бути справжнім батьком.

7. Ніколи не піднімайте руку на дитину. Те ж саме і щодо вашої дружини. Немає ніяких виправдань для такої поведінки. Якщо чоловік б’є свою дитину чи дружину, найчастіше це ознака боягузтва і безчесності. Навіть словом ніколи не принижуйте його. Не називайте його тупицею або ідіотом або як-небудь ще, що змусить його засумніватися в тому який він цінний для вас і який він унікальний.

8. Скептично ставтеся до будь-яких порад з виховання, тому що ці поради суперечливі. Немає ніяких універсальних правил. На тему виховання та турботи про дітей написано сотні книг. В одній книзі вам порадять брати дитину на руки, як тільки він заплаче або закричить, в іншій – що не потрібно брати, нехай викричиться, у третій – що треба спочатку взяти, а потім знову покласти в його ліжечко. Звідки ви дізнаєтеся як чинити правильно? Та нізвідки. Треба розібратися і вирішити самому. Читайте книги, журнали, сайти про сім’ю і виховання, спілкуйтеся з іншими сім’ями і самі вибирайте – які поради у вашому випадку будуть працювати. Відкиньте все, що відчуваєте для себе неприродним. Якщо це не підходить вам, то точно не піде і вашій дитині.

9. Насолоджуйтесь і цінуйте цей час. Він дуже швидко пройде. Моєму синові вже сім, але в мене таке відчуття ніби йому тільки два, максимум – два з половиною. Візьміть відгул або відпустку, щоб сходити з ним парк, музей, пограйте у футбол з його однокласниками в шкільному дворі. Повірте, у старості ви не будете лаяти себе словами : «О, як мало часу я проводив на роботі». Навпаки, ви будете говорити «Як мало часу я приділяв дітям!»

10. З’ясуйте, що дітям найбільше потрібно від батька. Насправді їм не важливо – де ви працюєте, який у вас вчений ступінь, звання, посада або кількість почесних грамот над вашим робочим столом. Ім потрібен тільки ваш час. Бути поруч з вами – ваша увага, ваша думка, ваш погляд. Один з моїх друзів сказав, що діти задоволені коли він просто спить на дивані. Тому що «тато вдома». Що відбувається, коли ви мало буваєте вдома? Вони намагаються завоювати вашу увагу. І часто вони роблять це зовсім не так, як ви від них очікуєте. Є проста закономірність – у дитини, яка багато часу проводить з батьком, менше проблем в житті. У дитини, якій батько не приділяв часу – більше труднощів.

Для ваших дітей все має значення. Все запам’ятовується і залишається в них. Кожні ваші обійми, кожен ваш поцілунок, кожен раз, коли витираєте їх сльози, купує їм поп-корн в кінотеатрі – все для них важливо. Ваша доброта, ваш приклад, ваші жарти. Абсолютно все. У вас не так вже багато часу, а поруч – дуже вразлива людина, для якої ви – рольова модель. Їх герой. Покажіть їм своїм життям як потрібно жити. Коли вона виросте, ви здивуєтеся, як багато у вас спільного. Адже діти завжди хочуть бути такими, як тато.

Уривок з книги Скота Келбі «Страх батьківства. Книга для хлопців, які думають, що не хочуть мати дітей»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора