Широківська сільська військова адміністрація
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шахраї завойовують Вашу довіру, а потім крадуть Ваші гроші!

Дата: 22.10.2021 13:48
Кількість переглядів: 740

Вони використовують будь-які засоби, щоб знайти нову жертву — телефон, звичайну пошту, електронну пошту та Інтернет. Вони завойовують Вашу довіру і, коли Ви потрапляєте до них на гачок, просять надіслати гроші; потім вони забирають гроші і зникають. Існує багато сценаріїв, які вони використовують, щоб заманити жертву до пастки. Але Ви можете захистити себе і своїх друзів та рідних, озброївшись знанням про найбільш поширені види шахрайства.

Шахрайство з авансовим платежем/передплатою

Вас просили надіслати кошти, щоб внести авансовий платіж за надання послуги або отримання товару.

Шахраї видають себе за представників фальшивих кредитних компаній, використовуючи фальшиві документи, веб-сайти та електронні листи, які здаються законними. Вони вимагають перерахувати «аванс» перед наданням кредиту. Споживачі платять, але такі кредити ніколи не надаються. Шахраї швидко зникають, регулярно змінюючи назву своїх «підприємств»,                                 щоб уникнути покарання. Ще один з прикладів шахрайства з авансовим платежем/передплатою: шахраї можуть заманити жертву до пастки, обіцяючи фінансування або спадкування в обмін на грошову винагороду. Врешті-решт, все зводиться до тієї ж схеми: жертва перераховує гроші невідомій людині в очікуванні отримання чогось більш коштовного, а потім отримує нічого або майже нічого натомість.

Шахрайство з орендою майна

Ви зацікавлені в оренді майна, і Вас просять надіслати гроші з причин, які здаються законними, але, насправді, цього майна не існує.

Витончені шахраї використовують Інтернет і дошки безкоштовних оголошень для полювання на довірливих покупців/продавців нерухомості. Шахрайство з орендою майна, як правило, має два сценарії:

1. Орендарі шукають будинок або квартиру, що здається в оренду, і потрапляють на гачок «власника». Жертви знаходять квартири в чудовому районі за дуже вигідною ціною. Об’ява виглядає законно, тому жертви починають листуватися з «власником», як правило, електронною поштою. «Власник» погоджується здати квартиру за умови, якщо покупець надішле кошти для сплати гарантійного внеску або застави, тощо. Жертви надсилають гроші, а потім «власник» безслідно зникає, прихопивши гроші.

2. Власники здають в оренду свою квартиру або будинок та потрапляють на гачок «орендаря». «Орендарі» установлюють зв'язок з жертвами, як правило, електронною поштою, і висловлюють зацікавленість в оренді будинку або квартири. Шахраї відправляють платіжну квитанцію на внесення застави, але потім скасовують угоду. Жертви повертають гроші, а потім дізнаються, що квитанція була підробленою.

Афера з Інтернет-знайомствами

Ви знайомитесь з кимось в Інтернеті, розвиваєте відносини з цією людиною, а потім Вас просять надіслати гроші.

Афера з Інтернет-знайомствами розпочинається досить просто: чоловік і жінка зустрічаються в Інтернет-мережі. Відносини розвиваються: вони листуються електронною поштою, розмовляють по телефону та обмінюються фотографіями. І, нарешті, вони планують зустріч або, навіть, весілля. Але, коли відносини зміцнюються, все починає змінюватись. Чоловік просить жінку надіслати йому грошей, адже йому необхідно придбати білети на автобус, щоб відвідати хворого дядька. Перший банківський переказ зазвичай є невеликим, але запити починають зростати — його доньці потрібно зробити термінову операцію, йому потрібні гроші, щоб придбати авіаквитки та, нарешті, зустрітися і т.п. Шахраї не виконують своїх обіцянок, не дають нічого натомість, а лише крадуть гроші і зникають.

Шахрайство з підробкою платіжних квитанцій

Ви отримуєте квитанцію, і Вас просять повернути частину грошей з причин, які здаються законними, але квитанція є підробленою

Підроблені квитанції відіграють центральну роль у великій кількості різноманітних видів шахрайства: шахрайство з авансовим платежем/передплатою; афера з «таємним покупцем»; шахрайство з лотереями/призами, тощо. Жертви отримують неочікувану платіжну квитанцію або грошовий переказ разом з проханням депонувати чек та негайно повернути частину коштів, необхідних для покриття різноманітних витрат, таких як сплата зборів та податків. Кілька тижнів потому, жертви дізнаються про те, що квитанція була підробленою, а витрачені гроші повернути неможливо. Таким чином жертва потрапляє на гачок шахрая, адже тепер їй необхідно повернути витрачені гроші банку.

 

Поліція Станиці Луганської вкотре закликає громадян бути пильними та не піддаватися на провокації шахраїв!

 

Якщо ви стали жертвою шахраїв, то негайно повідомте про це в поліцію за телефоном «102».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора