Широківська сільська військова адміністрація
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО ШАХРАЇ: ЯК ВБЕРЕГТИСЬ І КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ!

Дата: 04.10.2021 08:12
Кількість переглядів: 1100

Фото без опису

Поліція Станиці Луганської застерігає мешканців щодо шахрайських схем видурювання грошей. Шахрайство - найлегший із незаконних способів заробляння коштів. Проте громадяни продовжуть довіряти невідомим, які телефонують до них або ж в інтернеті виконують операції, за якими стоять шахраї. Поліцейські  радять, як вберегтися.

Найчастішими шахрайськими схемами є телефонні дзвінки, операції з банківськими картками та покупки товарів через інтернет, але й це ще не все. Розглянемо конкретні види.

  1. Інтернет-жебрацтво. 

В інтернеті можуть з'явитися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографії чужих дітей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, а змінюються тільки реквізити для перерахування грошей. Для того, щоб не віддати свої гроші в руки шахраїв, не полінуйтеся передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з'ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати - передавати гроші чи ні.

2. Банківські операції.

Пам’ятайте, що конфіденційні дані щодо ваших банківських рахунків не можна повідомляти нікому, навіть банківським працівникам. Вони не можуть запитувати у вас паролі входу до вашого електронного кабінету, пін-код картки, CVV-код тощо. Цю інформацію маєте знати тільки ви! Надійно зберігайте та не розголошуйте свій пін-код; під час уведення пін-коду обов’язково прикривайте клавіатуру, щоб його неможливо було зчитати за допомогою встановленої шахраями мікровідеокамери. Якщо у вас виникли сумніви стосовно того, що вам телефонує співробітник банку, покладіть слухавку та самостійно зателефонуйте до банку за номером, що зазначений на звороті вашої платіжної картки. Ніколи не встановлюйте жодних програм чи додатків з функціоналом віддаленого доступу на прохання осіб, що телефонують та представляються банківськими співробітниками. Не виконуйте USSD-команди на прохання осіб, що телефонують та представляються банківськими співробітниками. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб на прохання осіб, що телефонують та представляються банківськими співробітниками. Створіть складний пароль до електронної пошти, соціальних мереж та інтернет-банкінгу. Підключіть смс-інформування стосовно операцій з платіжною карткою. Встановіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою. Якщо ви зрозуміли, що випадково розкрили дані платіжної картки шахраям або по вашій картці проходять підозрілі операції – негайно заблокуйте картку та доступ до інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку.

3. Отримання візи до однієї з країн.

Зловмисники можуть діяти як особисто, так і в мережі. Щоб отримати візу, необхідно точно визначити країну, в яку ви маєте намір поїхати, мету і характер поїздки, а також терміни перебування в цій країні. Після чого звернутись у консульство цієї держави. Сьогодні майже кожне консульство має свій сайт, на якому можна знайти візову анкету, а також повний перелік документів, необхідних для отримання візи та графік прийому громадян. Практично у всіх консульствах країн отримання візи вимагає особистої присутності громадянина.

4. Шахрайство з працевлаштуванням на роботу.

Ніколи не співпрацюйте з тими людьми, які вимагають за ваше робоче місце внесок. Навіть якщо сума видається незначною – вас можуть обманути, адже справжньому роботодавцю потрібні працівники, а не їх гроші.

5. «Хочеш повернути втрачені речі – плати».

Людина публікує інформацію про втрачені речі і цим можуть скористатися аферисти. Шахраї, які нібито знайшли загублені речі спочатку просять винагороду, а отримавши її – зникають.

6. Невідомі прийшли за місцем вашого проживання від певної установи.

Будьте обачними, якщо контролери, соціальні працівники, медпрацівники, майстри із ремонту прийшли без вашого виклику – це привід не відчиняти їм двері та не пускати у помешкання. Вимагайте їх службове посвідчення встановленого зразка з фотокарткою, зазначенням посади, логотипом і печаткою підприємства. При виявленні підозрілих «спеціалістів» наполегливо рекомендуємо звертатися у ту чи іншу службу й уточнити про візит даного працівника. 

Поліція Станиці Луганської радить:

  • Ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють.
  • Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей.
  • Не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки.
  • Не впускайте незнайомців до помешкань, вимагайте пред’явити документи.

 

Якщо ви стали жертвою шахраїв, то негайно повідомте про це в поліцію за телефоном «102».

Поліція Станиці Луганської вкотре закликає громадян бути пильними та не піддаватися на провокації шахраїв!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора